Conspiratie impotriva internetului. Se pregateste un tratat mai periculos decat ACTA

In jos

Conspiratie impotriva internetului. Se pregateste un tratat mai periculos decat ACTA

Mesaj  Alex Foiciuc la data de Mier Iul 11, 2012 5:50 pm

Conspiratie impotriva internetului. Se pregateste un tratat mai periculos decat ACTA

Pe 27 februarie, la Geneva, au început mai multe negocieri care pot avea ca rezultat un nou tratat international, în urma caruia Organizatia Natiunilor Unite ar putea dobândi o putere fara precedent asupra internetului, scrie Wall Street Journal.

Un numar mare de tari, printre care Rusia si China, fac presiuni uriase pentru a-si atinge acest scop pâna la sfârsitul anului. Dupa cum a declarat si premierul Rusiei, Vladimir Putin, în iunie anul trecut, scopul sau si al aliatilor sai este sa dobândeasca “control international asupra internetului” prin International Telecommunication Union (ITU), o organizatie ce se afla sub protectia ONU.

Daca demersurile acestor tari au succes, acest nou regulament ar schimba complet modul de folosire al internetului. Înca de când a aparut internetul, ingineri, academicieni, grupuri organizate si multi altii, au convenit prin pozita lor în diferite organizatii non-guvernamentale ca aceasta retea sa functioneze liber, cum functioneaza si în ziua de azi. Aceasta este si explicatia pentru succesul sau fenomenal.
În 1995, peste 16 milioane de oameni foloseau internetul. În 2011, mai mult de doua miliarde erau online, iar numarul lor creste cu jumatate de milion pe zi. Aceasta crestere se datoreaza si faptului ca guvernele au stat departe de sfera internetului.
Accesul la internet, mai ales cu ajutorul dispozitivelor mobile, îmbunatateste calitatea vietii omului mai mult decât orice alta tehnologie folosita de-a lungul istoriei. Astazi totusi, Rusia, China si celelalte 193 de tari care fac parte din ITU vor sa schimbe modul în care internetul functioneaza acum. Iata câteva fragmente din propunerile care s-ar putea sa devina legi la urmatoarea conferinta ce va avea loc la Dubai, în decembrie:
- sa detina controlul asupra securitatii virtuale si confidentialitatii datelor
- sa permita companiilor de telefonie sa taxeze pentru trafic “international” de date
- sa impuna autoritatea ITU asupra Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, adica entitatea nonprofit care coordoneaza adresele web ale lumii (exemplu .com, .org)
- sa reglementeze taxele pentru serviciile de roaming
Mai multe tari, printre care India si Brazilia, sunt foarte deranjate de aceste idei. Chiar daca tehnologiile bazate pe internet îmbunatatesc milioane de vieti, unele guverne se simt excluse si vor mai mult control. Si este evident ca în tarile cu regimuri dure, oamenii se mobilizeaza fiind încurajati de accesul liber la internet.
Cea mai buna solutie este ca cei care apreciaza libertatea internetului sa încurajeze dialogul între toate partile implicate, inclusiv ITU si guvernele care sustin aceste schimbari, pentru ca toate partile implicate sa atinga un scop comun. Însa trebuie înca odata subliniate beneficiile pe care internetul le-a avut de-a lungul timpului, scrie WSJ.
Modificând modul în care internetul functioneaza acum ar duce la o împartire, deoarece unele tari ar alege sa nu adopte aceste schimbari. Un internet “balcanizat” ar avea un efect devastator asupra liberului comert si a suveranitatii nationale. Ar deteriora dezvoltarea internetului în tarile in curs de dezvoltare, dar si la nivel global, întrucât inginerii sunt fortati sa ceara permisiunea pentru a inova si a investi.
Orice încercare de a dezvolta o autoritate intraguvernamentala peste internet ar trebui oprita. Tarile dezvoltate ar trebui sa traga o linie împotriva acestor noi reguli si sa sustina reforme care sa nu includa un rol autoritar pentru ITU.
Însa guvernele care sunt de acord cu aceasta schimbare, par sa se mobilizeze mult mai bine. Tot ce trebuie sa faca acestia este sa isi asigure o majoritate printre cele 193 de tari membre pentru ca acest tratat sa intre în vigoare. Spre deosebire de Consiliul de Securitate al ONU, nicio tara nu are drept de veto in legatura cu cerintele ITU. Luând asta în considerare, se estimeaza ca exista deja 90 de tari care sustin controlul intraguvernamental, mai având nevoie doar de 7 tari pentru ca acestea sa se aplice.
avatar
Alex Foiciuc
Owner Fondator
Owner Fondator

Mesaje : 186
Data de inscriere : 05/08/2010
Varsta : 34
Localizare : Bucuresti

Vezi profilul utilizatorului http://toataromania.forumhit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum